SLO   |   ENG

KATARINA KRESAL ZA SVETKAPITALA.SI:

Dejstvo je, da preprosto premalo vemo o alternativnih postopkih reševanja sporov

 

Zakaj pa meni tega ni še nihče povedal? je stavek, ki ga pogosto slišim od slovenskih menedžerjev, ko se pogovarjamo o prednostih reševanja sporov v alternativnih postopkih. Nemalokrat podoben komentar uide tudi pravnikom. Tistega, česar ne poznamo dovolj, se bojimo in se ga zato izogibamo v velikem loku. Alternativno pa seveda ne pomeni, da gre za kakšno eksotiko ali »alter sceno« na področju reševanja sporov. Ravno nasprotno, zunajsodne oblike reševanja sporov v svetu spadajo med najhitreje razvijajoče se panoge in v gospodarstvu nedvomno postajajo trend. 

Preberite več na: https://svetkapitala.delo.si/mnenja/katarina-kresal-zakaj-pa-meni-ni-tega-se-nihce-povedal-5768# 


ZGODNJA NEVTRALNA OCENA (NEO)

NEO je simulacija sojenja, ki stranki razkrije, kakšen rezultat lahko pričakuje, če bo spor prišel na sodišče. Izvajajo jo nekdanji ustavni, vrhovni in drugi sodniki višjih stopenj, ki tako stranki omogočijo pogled na spor skozi sodniške oči.

Več informacij »

Potrošniški spori

Pravila postopka reševanja potrošniških sporov se uporabljajo za reševanje pogodbenih sporov med ponudniki in potrošniki, ki so v zvezi s prodajo blaga ali opravljanjem storitev in niso bili rešeni s pogajanji med strankami na podlagi pravočasnega in pravilnega zahtevka potrošnika za odpravo napake, povračilo škode ali izvedbo plačila.

Več informacij »

Mednarodna dejavnost

Strokovnjaki ECDR so se pri številnih mednarodnih projektih v preteklih letih ukvarjali s primerjalnimi raziskavami, oblikovanjem zakonodajnih in samoregulativnih okvirjev, krepili so institucionalne zmogljivosti ...

Več informacij »


Evropski center za reševanje sporov

European Centre for Dispute Resolution

Tomšičeva ulica 6
1000 Ljubljana

+386 8 20 56 590

info@ecdr.si